torstai 3. toukokuuta 2012

Naurattavaa työpäivää


Kun aloitin työt nykyisessä työpaikassani, yllätyin iloisesti huomatessani, että yhtiön ääneen lausuttu arvo on ”tekemisen ilo”. Kirjaimellisesti tämä tarkoittaa, että Arvostamme toisiamme ja toistemme osaamista. Toimimme avoimesti, positiivisesti ja toisiamme kannustaen. Ratkomme haasteita ja iloitsemme onnistumisista.”  
Mikä parasta, lause ei ole jäänyt pelkästään sanahelinäksi, vaan käytännössä näin myös toimitaan. Ja sitä paitsi meidän firmassa nauretaan paljon!
Nauraminen kannattaa tutkitustikin
Nauraminen kannattaa tutkimustenkin mukaan. Esimerkiksi terveystieteiden tohtori Pirjo Vesa (2009) on selvittänyt huumorin suhdetta työhyvinvointiin. Vesan mukaan nauraminen tekee hyvää paitsi fyysiselle terveydelle, myös erityisesti mielen hyvinvoinnille.  
 Tutkimustulosten mukaan positiivinen huumori, joka ei loukkaa ketään, edistää mielen hyvinvointia monin tavoin. Huumorin avulla suhteutamme arjen asioita toisiinsa nähden ja esimerkiksi stressaavien työtilanteiden mittasuhteet tulevat selkeämmin esiin. Kyllä vaan, käytännössä todettu monta kertaa.
Nauramisella me-henkeä ja lennokkaita ideoita
Fyysisen terveyden ja mielen hyvinvoinnin lisäksi nauraminen parantaa työhyvinvointia. Yhdessä nauramisella ja positiivisella huumorilla lisätään työpaikalla keskinäistä avoimuutta ja me -henkeä sekä rakennetaan pysyvää yhteisöllisyyden tunnetta. Kannattaa siis järjestää itselleen, läheisilleen ja työkavereilleen nauruntäyteisiä hetkiä aina kun voi!
Töissä hyvinvoiva ihminen on nimittäin työssään myös motivoitunut, tehokkaampi, luovempi ja idearikkaampi. Huumori on tärkeä elementti luovuuden syntymisessä. Vakavamielisen puurtamisen sijaan monet suomalaiset työpaikat kaipaisivatkin hersyttelyä. Onko esimerkiksi kokousten ja palaverien pakko olla aina yhtä puisevia? Naurua kehiin ja innovatiiviset ideat lähtevät paremmin lentoon!
Olenkin sitä mieltä, että jos emme osaa iloita työssä, hukkaamme yhden kolmasosan elämästämme. Ja elämä on ihmisen parasta aikaa, kuten Matti Nykänen on sen tiivistänyt. 

Hannemari Niemi
kehittämispäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti