torstai 26. huhtikuuta 2012

Spedeilyn ytimessä


Spedeily oli termi, jota käytettiin armeijassa paljon. Se oli määritelmä hölmöilylle, jota ei kurinalaisessa joukossa kaivattu.  Kun huudettiin ”viheltää”, niin kaikkien piti syöksyä maahan.
Muistan tilanteen, jossa seison puhuttelussa.  Aloitin puolustuksen sanoilla ”Herra luutnantti, ajattelin...”. Muuta ei tarvinnutkaan sanoa.  ”Ylimatruusi Ketolan tehtävä ei ole ajatella, vaan toimia niin kuin käsketään”.
Jos tarkastelemme menestystarinoita, niiden taustalta löytyy järjettömiä ideoita. Ideat paperilla näyttävät vielä hullummilta. Miltä kuulostaisi peli, jossa ammutaan linnuilla possuja? Miltä tuntuisi lähteä projektiin, jossa rakennetaan huvipuisto Alahärmään keskelle peltoa. Varsinaista spedeilyä!
Spede Pasanen tuotti ja käsikirjoitti lukuisia elokuvia ja tv-sarjoja. Hän oli keksijä, joka oli aina uusien ajatusten lähteillä. Speden ideoilla työllistettiin viihdetaiteilijoita, luotiin suuria uria ja tuotettiin sisältöjä tv-kanaville.
Nykyään karu totuus on se, että Suomi on pullollaan työttömiä tuottajia. He ovat koulutettuja ja armeijamaisen tehokkaita projektinvetäjiä. Työtön tuottaja, se olisi Speden mielestä luultavasti käsittämätön ajatus.
Dingo, Sunrise Avenue, Reckless Love  –  kaikki bändejä, jotka eivät kelvanneet kenellekään. Joku kuitenkin näki jotain, mitä muut eivät nähneet.  Se on tuottamisen ja yrittämisen ydintä. Se on toimintaa, jossa tuottaja työllistää ideallaan itsensä ja pitkällä aikavälillä monia ihmisiä. Se ei ole armeijamaisen tarkkaa projektinhallintaa, vaan rohkeaa leikkimistä ja spedeilyä!  
Osku Ketola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti