keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Vinkkejä Nykypäivän Salapoliisin ammattitaidon ylläpitämiseen


Salapoliisin työ on vaikeaa mutta kiinnostavaa. Sanotaan, että hyvä etsivä on kärsivällinen, tarkka ja hyvin koulutettu. Hän on tietoinen, että ratkaisu löydetään vähäistenkin johtolankojen avulla. Samalla hän on valmis toimimaan ja käyttämään kekseliäisyyttään joka hetki.

Alalla pitkään toimineet ovat oppineet käyttämään erilaisia menetelmiä selvittämään asioiden perinpohjaisia syitä ja keksimään vaihtoehtoja ratkaisuihin.

Nykypäivän salapoliisityötä tehdään muun muassa yrityskehityspalveluiden parissa.

Salapoliisikaan ei toimi kenttätyössään yksin, vaan hänellä on tukiverkostonsa. Sherlock Holmesilla oli luottoystävä ja tuki tohtori Watsonista, kun taas nuorten rakastama Viisikko liikkui aina ryhmässä. Liekö tässä taustalla se, että salapoliisien on syytä myös testauttaa ajatuksiaan muilla ihmisillä, ja luottaa tukiverkoston ammattitaitoon ja monialaiseen osaamiseen. Yhdessä ratkaisut ovat entistä kekseliäämpiä!

Salapoliisin työtäkin pitää harjaannuttaa, jotta ammattitaito pysyy yllä. Tässä on muutamia harjoituksia Nykypäivän Salapoliisiksi halajaville tai sen parissa työskenteleville.

Pidä aistit valppaina! Harjoittele tekemään päätelmiä ihmisten äänen ja puhetavan perusteella sekä kiinnitä huomiota erilaisiin tuntomerkkeihin. Tee havaintokykyäsi ja ongelmanratkaisukykyäsi kehittäviä harjoituksia, jotta aistit pysyvät valppaina. Salapoliisin on myös hyvä pitää hyvää huolta omasta jaksamisestaan ja vireystasostaan. 


Jäljittäminen: Jäljittele mielessäsi toisen henkilön elämänkertomusta ja kuuntele tarkkaan mitä hänellä on sanottavaa. Poimi tarinasta matkan varrelta kiinnostavia jälkiä, joihin kannattaa kysyä tarkennusta. Voi löytää jotain olennaista ratkaisujen kannalta. Näitä ”jalanjälkiä” voivat olla erilaiset rajapintojen väliset asiat, kuten vapaa-ajan kiinnostuksen kohteet, erilaiset harrasteet, substanssissa olevat ystävät ja tuttavat sekä verkostot. 


Todistusaineisto: Päättele jäljistä, mistä oikein on kyse. Harjoittele löytämään lukemattomien kysymysten perusteella se ”punainen lanka”. Yhdistä jäljet ja tee päätelmiä.

Mutta mikä on kaikkein tärkeintä Nykypäivän Salapoliisille, jotta päästään positiiviseen tulokseen? Auta tutkittavaa päättelemään itse oikea reitti ja löytämään ”se punainen lanka”.

Kesäterveisin,
Nykypäivän Salapoliisin työtä harjoittava Kirsi Mattila

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti