torstai 16. toukokuuta 2013

Kokeilemalla koheltaen

Kansallisen innovaatioverkoston InnoExperimentin Kokeilemalla kehittämisen opas rohkaisee nimensäkin mukaisesti nopeisiin testauksiin ja protoiluihin.

Uutena (yli)innokkaana verkoston suunnittelija luen opasta kuin viimeistä päivää: ’… lähdetään siitä ajatuksesta että kaiken menestyvän liiketoiminnan taustalla on eri tavalla toimimista. Jokainen ymmärtää että kukaan ei opi luistelemaan tai uimaan lukemalla kirjoja vaan menemällä jäälle ja veteen. Vasta menemällä veteen oppii sen kontekstin lainalaisuudet. Vasta kokeilu synnyttää tarvittavan, tiedon, ymmärryksen ja kokemuksen. Samalla lailla, aidosti uutta, strategisesti suunniteltua toimintaa ja tarjoamia ei synny suunnittelemalla vaan kokeilemalla kehittäen. Vasta kokeilut synnyttävät toimintasuunnitelman, ei päinvastoin.’

Kokeilukulttuuri on nostanut päätään viime vuosina ja se näkyy myös toisessa työmaassani Tapahtumalataamo-hankkeessa, jossa kehitämme Seinäjoen seudun pk-kokoluokan tapahtumia. Tapahtumalataamon ajatuksena on uusien käyttäjälähtöisten tapahtumien suunnittelu ja pilotointi.

Peruspessimistinä ja perfektionistina sanat heittäytyminen, kokeilu tai protoilu eivät suoranaisesti kuulu sanavarastooni. Mitä jos mokaa? Mitä ihmiset ajattelee? Koitan sulkea nuo ajatukset mielestäni, epäonnistuminenkin on nyt vaihtoehto.

14.3.2013 Helsinki
Innovaatioverkoston järjestämässä Innovaatiotyökalupäivässä harjoitellaan THINKKIT-työkalujen käyttöä Ideone Oy:n johdolla. Olen jo aikaisemmin tiiraillut kyseisen paketin sisältöjä etsiessäni sopivaa toimintamallia hankkeemme työpajojen toteutukseen.

Haukoin henkeäni kun konsultti Liina vetäisi pakasta Thinkkitin pelilaudan; näin jo sieluni silmin, kuinka asukastapaamisemme täyttää eloisa puheensorina ja uusista tapahtumaideoista palavat silmät. Tämän minä haluan, maksoi mitä maksoi!

19.3.2013 Jalasjärvi
Olen tuunannut alkuperäisestä GPS Enterprise -työkalusta oman versiomme uusien tapahtumaideoiden käyttöön. Uusia tapahtuma-aihioita lähdetään miettimään erilaisten teemojen kautta: kaikille avoin, kestävä kehitys, nuorten ehdoilla, some-ulottuvuus, Ikääntyminen, osallistaminen jne. Työpajan ikärakenne on hajanainen ja mukana myös nuorisovaltuustolaisia.

Ensimmäisen 15 minuutin jälkeen tapahtumakehittäjä Osku Ketola heittää merkitsevän katseen: Päivi, tämä on liian vaikea malli. Tajuan välittömästi, että tätä hän yritti minulle sanoa kauniisti jo päivällä. Muokkaamme mallia lennosta ja riennämme auttamaan trendimeressä pyristelevien urheiden asukkaiden pariin. Haastavasta tilanteesta huolimatta asukkaat yllättävät meidät hienoilla innovatiivisilla tapahtuma-aihioillaan.

9.4.2013 Seinäjoki
Pääsiäisenpyhät ovat antaneet meille armonaikaa speksata uudelleen työpajan sisältöjä. Tällä kertaa lähdemme liikkeenne hyvin konkreettisista asioista: tapahtumapaikka, sisältö, kohderyhmä, roolitus, arvo jne. Löysin hienot hymynaamatarrat Tiimarista, paljon hienommat kuin Ideonen konsulteilla oli.

Tapahtumakehittäjä Ketolan aloittaessa innostavan alustuksensa olen hyvillä mielin, vaikka edellisen työpajan virhearviointini kalvaakin edelleen mieltäni. Hetken kuluttua on minun vuoroni ja briiffaan osallistujille työapajan ensimmäisen osuuden. Nyt ideoidaan p*****e. Hieman nahkaisen ensimmäisen kierroksen jälkeen homma alkaa rullata, ihmiset nauravat. Mahtavaa, ajattelen mielessäni, uskallan tulla huomennakin töihin.

Päivi Alaniska

kirjoittaja on toiminut Innovaatioverkoston suunnittelijana ja Tapahtumalataamo-nimisen hankkeen projektipäällikkönä helmikuusta 2013 lähtien

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti