keskiviikko 30. tammikuuta 2013

Naisenergiaa hankemaailmassa


Nicekone-hanke [lue: naiskone-hanke] on käynnistynyt täydellä vauhdilla vuoden vaihteessa. Se on eteläpohjalaisille maatilojen naisille suunnattu koulutushanke, jossa opitaan käyttämään maatilan koneita. Siellä ajetaan traktoria, käytetään kylvökonetta, puidaan ja kuivataan viljaa. Ja paljon muut

Mukaan on lähtenyt monenlaisia leidejä: juuri sukupolvenvaihdoksen tehneitä, jo pidempään tilalla asuneita, mutta vastikään teknologia-asioista kiinnostuneita, jonkinlaisen poikkeustilanteen kokeneita, jne. Yhteistä heille kaikille on halu oppia lisää aiheesta, joka on perinteisesti koettu miesten ”hiekkalaatikoksi”.

Mikä saa naiset kiinnostumaan teknologiasta? No, meitä naisia on moneksi ja syitä monia. Joillakin syttyy halu oppia teknologiasta enemmän, halu oppia käyttämään koneita ja siten olla tasaveroinen toimija tilalla. Taustalla saattaa olla myös jonkinlainen sairaus- tai kriisitilanne. Miltä tuntuisi ottaa iso maatila haltuun poikkeustilanteessa ilman minkäänlaista tai hyvin vähäisellä kokemuksella? Varmasti hyvin raskaalta. Kun vielä kaiken joutuu opettelemaan kantapään kautta. Näihin haasteisiin Nicekone pyrkii vastaamaan: antamaan eväitä maatilojen arkeen, helpottamaan ja madaltamaan kynnystä tarttua tosi toimiin tilanteessa kuin tilanteessa. 


Vertaistuella vauhtia traktoriin


Ohjelmasta on jo saatu muutama näyte. Teemaillassa mietimme maatalouden tulevaisuutta. Aihetta lähdettiin pohtimaan mm. tulevaisuuden skenaarioiden kautta. Miltä maailma näyttäisi esimerkiksi Runsauden sarvi tai Niukkuuden ja puutteen –skenaarioiden mukaan? Olisiko ruoka osa yksilöllistä elämäntyyliä vai ainoastaan energian ja ravitsemuksen lähde, jota ei kaikille riitä? Ja mitä tämä tarkoittaisi maataloudelle?

Toisena tapahtumana oli lähiopetusta traktorin käytöstä, jossa pääpaino oli vankassa käytännön opetuksessa. Naisjoukko pääsi tutustumaan maatilojen peruskoneen, traktorin, käyttöä yksin ja yhdessä eri työkoneiden kanssa. Mukana oli eritasoisia traktorin ajajia, mutta silti jokaiselle oli tarjolla jotakin. Hyvin toimi sekin, että edellinen ajaja opasti seuraavaa, kuinka se traktori oikein lähtikään liikkeelle ja mitä piti muistaa vaikkapa peräkärryn peruutuksessa. Vertaistukea parhaimmillaan!

Seuraavaksi pääsemme tutustumaan traktorin huoltoon ja kunnossapitoon sekä vierailemaan traktoritehtaalla. Kuulostaako mielenkiintoiselta? Kaikille naisille ilouutinen: vielä mahtuu mukaan!

Sanna Kankaanpää




1 kommentti:

  1. Onko tämä hanke muualla Suomessa toiminnassa? Tällainen koulutus olisi minulle hyvä koska vanhempien maatila siirtyi minulle enkä ole koskaan joutunut maatilan koneita käyttämään! New Holland traktori tilalla olisi ainakin huoltoa vaille joten tässä riittää opeteltavaa nyt paljon. Ehkä traktorihuoltoon vieminen voisi olla ensimmäinen askel näiden laitteiden opettelussa :) https://www.hameen-traktorihuolto.fi/traktorin-merkkihuolto/new-holland-traktorihuolto

    VastaaPoista