keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Anna mun olla syypää sun hymyyn

Aina ei naurata.

Elämä tarjoilee monesti haasteita, joiden kanssa pyristely imee voimat ja hyydyttää hymyn. Työelämässä mm. kova työkuorma, aikataulupaineet, riittämättömyyden tunne, vaikeat ihmissuhteet saattavat olla syitä hiipuneeseen hymyyn.

Mikään ei minusta ole surullisempaa kuin se, että työstä katoaa ilo. Se on tragedia yksikössä ja monikossa - se syö yksittäistä miestä/naista, mutta myös koko työyhteisöä.

Miten työniloa voi pitää yllä?  Miten kannustaa muita? Miten auttaa työkavereita iloitsemaan työstä? 

Näitä pohtiessani päässäni soi rap-artisti Jare Henrik Tiihosen alias Cheekin yksi biisi. Sen kertosäkeessä lauletaan ’anna mun olla syypää sun hymyyn’. Tuo puhuttelee. Tuota minä tahtoisin – olla syypää toisten hymyyn.

Mitäpä jos tässä on meille työpaikoille uusi mantra. Jospa alkaisimme oikein urakalla kerätä työkavereiden hymyjä ja alkaisimme kisata keskenämme työkavereiden kannustamisessa, innostamisessa ja tukemisessa.

Toisen tsemppaamisessahan on hurja voima. Monesti ei tarvitse tehdä suuria – pienet eleet ja sanat, joilla osoittaa hyväksyntää, myötäelämistä, kannustusta – merkitsevät. ’Teit hienosti tuon, onnistuit hyvin eilen, nätti pusero, komea solmio’ - noilla pääsee jo hyvin alkuun. Kuormat kevenevät, usko pärjäämiseen vahvistuu ja hymy hiipii takaisin.

Eikä hyötyjä ole vain tsempin saanut kollega – vaan sinä – syypää toisen hymyyn!

Tytti Isokangas
Innovaatioverkoston koordinaattori
Frami Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti