torstai 26. tammikuuta 2012

Lupa toimia toisin


Tällä viikolla julkistettiin tutkimus, jossa Seinäjoen innovaatioympäristöä vertailtiin neljään eurooppalaiseen esimerkkialueeseen. Vaikka alueet erosivat toisistaan kooltaan ja sijainniltaan, yllättävän monet ongelmat olivat kaikille yhteisiä. Kasvuyrittäjyyden, tutkimuksen sekä yritysten innovaatiotoiminnan vahvistamista pohditaan kaikkialla.  
 
Tutkimus nosti esiin myös paikallisen kulttuurin merkityksen innovaatioiden syntyyn. Kynnys lähteä yrittäjäksi tai tehdä uusia avauksia onkin usein korkea. Kartamme riskejä ja pelkäämme epäonnistumista. On helpompaa pelata varman päälle, kuin altistaa itsensä ympäristön arvostelulle.  Myös menestyjä jää usein yksin.  

On hyvä muistaa, että monien suurten innovaatioiden takana on vuosien työ ja sarja epäonnistuneita yrityksiä.  Jos ei heti onnistu, voi yrittää uudelleen. Ellei koskaan epäonnistu, ei luultavasti ole yrittänyt tarpeeksi. 

Innovaatioille myönteisessä ympäristössä on lupa toimia toisin kuin ennen on tehty ja toisin kuin muut tekevät. Siihen myös kannustetaan ja siitä palkitaan. On hyvä kysyä, miten on omassa lähiympäristössämme? Sallitaanko uuden kokeileminen, onnistuminen ja erehtyminen? Sallimmeko sen itse?

Innovaatiokulttuuri rakentuu ihmisten asenteista ja arkipäivän tekemisestä.  Innovaatioihin kannustava ilmapiiri on alueille kilpailuetu. Sen rakentamiseen voi jokainen meistä omalla toiminnallaan vaikuttaa. 

Leena Perämäki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti