torstai 21. helmikuuta 2013

1 000 hehtaaria viljelysmaata Kiinasta


Mihin eurooppalainen maatalouskonevalmistaja tarvitsee 1 000 hehtaaria viljelysmaata Kiinasta? Tehtaan tontiksi? Lentokentän pohjaksi? Sijoituskohteeksi? Ei sentään näihin tarkoituksiin, mutta markkinointi- ja koulutustarkoitukseen kylläkin. Tai eihän se välttämättä tarvitse sitä mutta neljä saksalaista maatalouskonevalmistajaa on lähtenyt yhteistyössä Kiinan maatalouskonemarkkinoille strategialla, jossa niiden koneiden soveltuvuus kiinalaiseen kasvuympäristöön varmistetaan tällä 1 000 hehtaarin demonstraatiotilalla ja samalla tutustutetaan paikalliset viljelijät koneisiinsa ja eurooppalaiseen tehoviljelyyn. 

Käytännössä tässä on kyse Saksan ja Kiinan maatalousministeriöiden sekä Claasin, Grimmen, Lemkenin ja Rauchin yhteisestä projektista rakentaa Koillis-Kiinaan Ganheen demonstraatiofarmi.

Farmin tarkoituksena on testata eurooppalaisten tehomaatalouden menetelmien soveltuvuutta paikallisiin olosuhteisiin ja samalla opastaa paikallisia viljelijöitä näihin menetelmiin ja uusimpiin teknologioihin. Onhan Kiinalla valtava tarve tehostaa omaa maatalouttaan ruokkiakseen vähintäänkin omat asukkaansa, joten Kiinan intressi yhteishankkeeseen on selkeä. Mittaluokaltaan hanke on melkoinen ja se on alkanut jo vuonna 2008 ja jatkuu aina vuoden 2014 loppuun asti.

Hanke herättää monia kysymyksiä ja ajatuksiakin siitä, voisiko suomalainen maatalouskoneteollisuus myös toteuttaa vastaavantyylisen mallimaatila-konseptin jossain päin maailmaa, esimerkiksi Venäjällä?

Ajatus on vähintään miettimisen arvoinen ja ensivaiheessa kannattaa ainakin osallistua SmartAgro 2013 -seminaariin, jossa kerrotaan lisää tästä saksalais-kiinalaisesta demonstraatiofarmista.

Lisätietoa SmartAgro-seminaarista näet täältä www.frami.fi/smartagro2013

Antti Rintaniemi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti